Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

από τη Βοσνία στη Συρία: προκαλώντας εισβολές με προβοκάτσιες

φωτο: ο καθηγητής  Ola Tunander ένας από τους ομιλητές στο ”Nordic Peace Talks”

Από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συνέδριο με τίτλο  "Σκανδιναβικές ειρηνευτικές συνομιλίες" (Nordic Peace Talks)  στη Σουηδική πόλη της Ντέγκερφορς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλές οργανώσεις και ακτιβιστές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία.  Μία από τις παριστάμενες οργανώσεις ήταν η Justitia Pax Veritas, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στη Στοκχόλμη, η οποία ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου υπήρξε μια σειρά διαλέξεων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την υφέρπουσα δυνατότητα μιας Σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ, τη σημερινή προπαγάνδα για τον πόλεμο στη Συρία, τη νομιμοποίηση των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το δόγμα της R2P (Responsibility to Protect).

Κατά τη συνεδρίαση των Σκανδιναβών ακτιβιστών της ειρήνης, ένας από τους ομιλητές ήταν ο καθηγητής Ola Tunander από το Peace Research Institute του Όσλο. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης "Μετά από τη Λιβύη - Συρία και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", ο Tunander συνέκρινε την προπαγάνδα για τη Λιβύη και τη Συρία με εκείνη του πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Νορβηγός καθηγητής με τους στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ, μίλησε για τον βομβαρδισμό της αγοράς Markale στο Σεράγεβο, για τον οποίο οι Σερβοβόσνιοι είχαν κατηγορηθεί και ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Στανισλάβ Γκάλιτς καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Χάγης. Ο καθηγητής ανέφερε πολλαπλές πηγές - έναν εκπρόσωπο του προσωπικού Κρίσεων του ΝΑΤΟ, τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Vigleik Eide και μετέπειτα υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Νορβηγίας - οι οποίοι είχαν ανακοινώσει το συμπέρασμα της έρευνας που είχε διεξάγει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία «η βοσνιακή πλευρά », όπως αποκάλεσε τις δυνάμεις υπό τον έλεγχο του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, ήταν υπεύθυνοι για το περιστατικό.

"Όλοι είπαν ότι το συμπέρασμα του ΝΑΤΟ ήταν ότι ήταν μια επίθεση των Βοσνίων εναντίον του πληθυσμού τους. Αλλά αυτό δεν ανακοινώθηκε ποτέ δημοσίως. Και μοιάζει να είναι σύνηθες, π.χ., πριν από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, να εκτελούνται οι κατά τα λεγόμενα «ψευδούς σημαίας επιχειρήσεις", δηλαδή επιθέσεις απάτες σε βάρος του ίδιου τους του λαού, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις, δήλωσε ο Tunander.

Οι "Σκανδιναβικές ειρηνευτικές συνομιλίες" διεξήχθησαν για πρώτη φορά πέρυσι, επίσης στο Ντέγκερφορς. Το φετινό συνέδριο έληξε με την ανακοίνωση της διαδήλωσης στη Στοκχόλμη στις 4 Σεπτεμβρίου υπό τη σημαία του «Όχι στον Μεγάλο Αδελφό Ομπάμα», με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στη Σουηδία.

πηγή: Global Research

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου